Ik wil graag een Beton fundering storten

Bestel direct

Toepassing Fundering

De basis van je huis of schuur

Bij het bestellen van een fundering van beton adviseren wij standaard grind en cement te gebruiken. Afhankelijk van de afmetingen, en daarmee de hoeveelheid beton, kunt u kiezen uit diverse loswijzen. Bijvoorbeeld door middel van een goot, krui, kraan of de betonpomp.

Fundering maken van beton

Bij het bestellen van een fundering van beton adviseren wij standaard grind en cement te gebruiken. Afhankelijk van de afmetingen, en daarmee de hoeveelheid beton, kunt u kiezen uit diverse loswijzen. Bijvoorbeeld door middel van een goot, krui, kraan of de betonpomp.

Zo leg je een betonnen fundering aan:

Stap 1: Bepaal de dikte van de betonnen fundering

De dikte van je fundering is afhankelijk van twee dingen: de constructie die erop wordt gebouwd en welke bouwmaterialen je gebruikt. Het is belangrijk dat een fundering aan specifieke eisen voldoet. Om gedoe achteraf te voorkomen, vraag advies bij een bouwkundige voor de dikte van de fundering.

Stap 2: Bepaal wanneer je de fundering ga leggen

Allereerst is het slim om te kijken naar wanneer je de fundering gaat leggen. Is het te warm? Dan droogt het water in het beton te snel. Ook als het te koud is of bij zware regenval moet je andere maatregelen treffen. Een middelmatige temperatuur met zo min mogelijk regen is het beste. 

Stap 3: Zet het uit

Bepaal hoe breed je fundering moet worden. Voor een enkele muur maak je een fundering van 25 cm breed. Voor een spouwmuur is dit 40 cm. Plaats vervolgens paaltjes op de plek waar de hoeken van de betonnen fundering komen. Span een metselkoord om de paaltjes heen. De randen van de funderingssleuf lopen straks precies langs dit touw af. Let op, bij een slappe ondergrond die snel afbrokkelt of verzakt is het handig om een houten bekisting aan te brengen. Reken voor de houten panelen 10 cm extra aan de zijkanten.

Stap 4: Starten met uitgraven 

De vraag die je jezelf dan stelt is: Hoe diep moet ik graven? Voor een fundering moet je minimaal 60 cm diep. Dan blijf je onder de vorstgrens. Of je dieper moet graven is afhankelijk van de dikte van je fundering.  Zorg bij het graven dat de sleuf netjes langs het gespannen metselkoord loopt. Wanneer je de juiste diepte hebt bereikt maak je het zandbed waterpas en besproei je deze met water. Dit zorgt voor een stevige ondergrond.

Stap 5: funderingssleuf bekleden

Na het uitgraven is het van belang dat je de ondergrond goed afdekt met (landbouw)folie. Dit zorgt ervoor dat het vocht in het beton blijft zitten. Zonder deze folie kan het beton niet goed uitharden. Dit verminderd kwaliteit. Leg bovenop deze folie om de 50 cm iets zwaars als stoeptegel of baksteen. Dit houdt de folie op zijn plek en dient om betonijzer of betonwapening op te leggen.

Stap 6: Betonwapening

Betonbewapening is belangrijk bij een fundering. Dit zorgt voor sterk beton dat niet gaat scheuren of vervormen. Let op, het betonijzer mag niet te dicht aan het oppervlak liggen. Als dat wel het geval is kan er zuurstof bij, waardoor de wapeningsnetten veel verder gaat roesten (let op, betonijzer is van zichzelf vaak als verroest als je het aanlegt). Om dit te voorkomen moeten de wapeningsnetten minimaal 2,5 cm van de randen van de sleuf aangebracht worden. En het betonijzer minimaal 2,5 cm afgedekt zijn met beton.

Stap 7: het storten

Dan kan je het beton storten. Betonbezorger levert de betonmortel met betonpomp op locatie. Gelijk na het storten moet je het beton verdichten met trilnaald. Met deze techniek verwijder je luchtbellen.

Via onze bestelfunctie is het mogelijk exact de juiste hoeveelheid beton te bestellen om je funderingsgleuf op gelijke hoogte te maken met het maaiveld. Deze fundering is de basis voor het metselwerk.

Stap 8: laten drogen

Je kunt beginnen met metselen na enkele dagen (1 of 2). Het duurt gemiddeld 4 tot 8 weken voordat het beton compleet is uitgehard. Vraag voor je eigen project advies bij een constructeur.