Een vlindervloer is een betonvloer waarvan het oppervlak, direct aansluitend aan het storten, glad wordt afgewerkt. Dit ‘vlinderen’ gebeurd met een vlindermachine (ook wel afwerkmachine).
Voor je begint is het handig de muren grenzend aan de stortlocatie af te plakken met kantenband. Gebruik bijvoorbeeld een roterende laser om de lijnen uit te zetten. Zo stort je jouw betonvloer zo vlak mogelijk. Bedek de hele ondergrond dan met plastic folie, zodat het vocht niet wegloopt.
Beton zet uit als het opdroogt. Hiervoor heb je wapening nodig. Zonder wapening kan de vloer gaan scheuren. De wapening mag niet te dicht aan het oppervlak liggen. Als dat wel het geval is kan er zuurstof bij, waardoor de wapeningsnetten veel verder gaat roesten. Ze moeten als het ware zweven in het beton. Dit kan door ze op klosjes of balken te leggen. Zo’n 5 cm vanaf de grond
Indien nodig worden hier nog leidingen aangelegd.
Het beton wordt door betonbezorger geleverd (en naar mogelijkheid gestort). Verdeel het beton met een hark en betonschop goed over de gehele oppervlakte. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in zit. Een waterpas kan helpen om de vloer mooi recht te krijgen.
Dit is de stap die een gevlinderde vloer doet onderscheiden van een ruwe vloer. Bij deze stap wordt de bovenste beton laag als het ware ‘opgeschuurd’. Vervolgens wordt de vloer ingestrooid met slijtvast materiaal. Dit doe je met een vlindermachine. Na het schuren heeft de vloer de juiste structuur gekregen. De schuurbladen onder de vlindermachine worden verruild voor afwerkbladen en zo krijgt de vloer zijn uiteindelijke uiterlijk.