Schuimbeton is een licht gewicht mengsel van cement, fijn zand, water, schuimmiddel en eventueel vulmiddelen zoals poederkoolgas of steenmeel. De naam van het materiaal is te danken aan de kleine luchtbelletjes die ontstaan bij het uitharden.
Wat schuimbeton bijzonder maakt is dat het in verharde vorm een gesloten celstructuur krijgt. Hierdoor wordt een licht maar sterk bouwmateriaal met hoge thermische isolatiewaarde verkregen. Het materiaal is dan ook ontwikkeld als alternatief voor veel zwaarder beton.
Doordat schuimbeton een zelf-nivellerend product is vloeit het goed uit na het aanbrengen. Hierdoor hoeft u het materiaal na schuimbeton storten niet glad te strijken. Dit maakt dat gaten en kieren gemakkelijk bereikt worden.
Belangrijke eigenschappen van schuimbeton zijn:
De droogtijd van schuimbeton is 2 tot 3 dagen. Hoe lang het moet drogen is afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur. Hiermee kunnen we stellen dat schuimbeton een korte droogtijd kent. Na 2 tot 3 dagen drogen is schuimbeton beloopbaar.
Beloopbaar wil zeggen dat het materiaal nog niet volledig is uitgehard. Het is daarom verstandig om het schuimbeton na 2 dagen droogtijd nog niet direct zwaar te belasten, om puntbelasting te voorkomen.